Vad är Google Search Console?

Google Search Console är ett superpraktiskt verktyg från Google som hjälper dig att övervaka och underhålla din webbplats närvaro i Googles sökresultat. Tänk på det som en slags bakom-kulisserna-titt på hur Google ser din webbplats. Verktyget är helt gratis att använda och ger dig en massa insikter om din webbplats prestanda. Så, vad är Google Search Console egentligen? Låt oss ta en närmare titt…

Din guide till Google Search Console - Vad är Google Search Console?

Varför är Google Search Console viktigt för företag? Här är några av de stora fördelarna:

1. Förstå din trafik

Med Google Search Console kan du se vilka sökfrågor som driver trafik till din webbplats. Det innebär att du kan se vilka nyckelord folk använder för att hitta din sida och hur högt din sida rankar för dessa söktermer. Detta är guld värt när du vill optimera dina SEO-insatser.

2. Identifiera och fixa tekniska problem

Verktyget hjälper dig att upptäcka och åtgärda tekniska problem på din webbplats, så som trasiga länkar (404-fel), problem med mobilanpassning, och säkerhetsproblem. Det håller dig på tårna om något behöver fixas för att förbättra webbplatsens övergripande hälsa och användarupplevelse.

3. Förbättra din webbplats SEO

Google Search Console ger rekommendationer på hur du kan förbättra din webbplats SEO. Till exempel kan den peka på titlar och beskrivningar som kan optimeras för att bättre locka till sig klick i sökresultaten.

4. Övervaka din webbplats säkerhet

Säkerhet är a och o online, och Google Search Console varnar dig om det finns några säkerhetsproblem med din webbplats, som hacking eller malware. Detta är avgörande för att skydda både ditt företags och dina användares data.

5. Se vilka webbplatser som länkar till dig

Verktyget låter dig se vilka externa webbplatser som länkar till din sida. Denna information är viktig för att bygga och förbättra din link building-strategi, som är en central del av SEO.

6. Sända in XML-webbplatskartor

Med Google Search Console kan du lätt skicka in webbplatskartor, vilket hjälper Google att bättre förstå strukturen på din webbplats och indexera den mer effektivt.

Google Search Console resultatsida

Hur kommer man igång med Google Search Console?

Att komma igång med Google Search Console är ganska enkelt. Du behöver bara gå till deras webbsida, lägga till och verifiera din webbplats genom att följa stegen de tillhandahåller. När du är verifierad kan du börja utforska all data och de verktyg som erbjuds för att förbättra din webbplats prestanda i Google-sök.

Kort videointroduktion till Google Search Console

Några avslutande ord om Search Console

Kort sagt, Google Search Console är en ovärderlig resurs för alla som vill förstå och förbättra sin webbplats synlighet på Google. Det ger dig de insikter och verktyg du behöver för att göra din webbplats så bra som möjligt, vilket är kritiskt för att lyckas online.

Vi på Websolution använder verktyget på alla våra sajter och vi rekommenderar våra kunder att göra det samma.

Timi Lindeman

70-talist som överlevde tiden före mobiltelefoner och internet och som sedan 2010 jobbat med webbutveckling, SEO och digital marknadsföring. Offline en storslukare av fotboll, musik och böcker.