10 tips för en snabbare WordPress hemsida (2024)

Söker du efter tips för att få en snabbare WordPress hemsida? Då har du kommit rätt. I den här guiden får du våra 10 bästa tips på hur du gör din hemsida snabbare och du får också veta varför det är viktigt med en snabb hemsida.

hastighetsoptimering


I ett första steg, innan vi går in på konkreta tips på hur du snabbar upp din WordPress hemsida, kan det vara bra att gå igenom lite anledningar till varför det är viktigt att se till att man har en snabb hemsida som laddar upp snabbt oavsett vilken skärm besökaren surfar in via.

Varför är en snabb hemsida viktig?

En snabb hemsida är ett måste idag om du vill hamna högt upp i sökresultaten på Google och för att dina besökare ska stanna på din hemsida och komma tillbaka om och om igen.

En snabb sida rankar bättre på Google.

Sedan en tid tillbaka ser Google en hemsidas hastighet som en rankingfaktor. Hastigheten på din hemsida påverkar alltså din position i sökresultaten.

En långsam hemsida påverkar också användarupplevelsen och köpbeteendet i en e-handel.

Enligt statistik från Google, lämnar 40% av besökarna en hemsida som tar mer än 3 sekunder att ladda upp. 1 sekunds fördröjning i laddtid kan resultera i 7% färre konverteringar.

Har du en hög bounce-rate i Google Analytics, så kan det vara läge att se över hastigheten på din sida.

VISSTE DU ATT...
46% av besökarna inte återkommer till dåligt presterande hemsidor och att endast 1 sekunds fördröjning kan sänka kundnöjdheten med 16%?

Hur snabb bör en hemsida vara?

Google rekommenderar en uppladdningshastighet på under 3 sekunder. Detta gäller för både desktop och mobil.

I en studie gjord av Backlinko 2019, på 5,2 miljoner hemsidor, framkom det att full laddningstid av hemsida på desktop tog 10,3 sekunder och 27,3 sekunder på mobil!

De allra flesta missar alltså Googles hastighetsrekommendation rätt rejält!

MÖJLIGHET! 
En väl utförd hastighetsoptimering av din hemsida kan ge dig ett stort övertag på dina konkurrenter.

Hur mäter jag hastigheten på min hemsida?

Det finns många verktyg online för att mäta hastighet och prestanda på din hemsida. På Websolution så använder vi framför allt dessa två gratistjänster:

Websolution Hastighetsoptimering av hemsida
Resultatet av test i GTMetrix för vår hemsida

Vilka huvudfaktorer påverkar hastigheten?

Det finns i grunden två huvudfaktorer till en hemsidas hastighet:

  1. Prestandan och konfigurationen på din server
  2. Mängden data som ska läsas in (bilder, webdesign, kod, tillägg och media)
10 tips snabbare hemsida
Hur du får din hemsidan att ladda snabbare
Nu när vi gått igenom varför hastigheten på din hemsida är viktig, hur snabb en hemsida bör vara och hur man mäter hastigheten på hemsidan, så är det dags att besvara frågan Hur gör jag min hemsida snabbare genom att ge dig 10 konkreta tips på hur du får en snabbare hemsida.

10 tips för en snabbare hemsida

1. Rätt hosting är grunden till en snabbare WordPress hemsida

Välj rätt hosting

Man kan säga att servern är din hemsidas motor, så ju snabbare och starkare den är, desto snabbare är din hemsida.

Här finns det ofta mycket hastighet att hämta.

Väldigt vanligt är att man har så kallad delad hosting på sitt webbhotell, där flera webbplatser delar serverutrymme. Det är ofta väldigt prisvärt, men kan ha sina baksidor.

En resurskrävande webbplats med mycket trafik som ligger på samma server som din hemsida, kan påverka din hemsidas hastighet negativt.

Ni delar på gemensamma resurser och då din andel blir mindre, tar det längre tid att ladda din hemsida.

Att ligga på ett webbhotell med delad hosting behöver inte vara dåligt, men jämför gärna olika webbhotell och deras tjänster.

Ett webbhotell som tar 9kr i månaden för att hosta din hemsida, har troligtvis inte möjligheten att ge dig de resursena som krävs för en snabb hemsida.

Bra alternativ till delad hosting är VPS och Managed hosting. Dessa alternativ kan oftast erbjuda bättre prestanda och många gånger kan du själv styra hur resurserna används.

Hur vet man om ens hosting är tillräckligt snabb?

Det man tittar på är serverns responstid och den mäts i en enhet som kallas Time to First Byte (TTFB). TTFB mäter hur lång tid det tar mellan HTTP-klienten (hemsidan) gör sin begäran och tar emot den första byten med data. Det mäts i millisekunder.

Här är en fingervisning om vad som anses vara bra, dålig och acceptabel responstid för servern (TTFB)

  • Snabbare än 100ms är utomordentligt bra.
  • 100-200ms är bra. Google rekommenderar en svarstid på under 200ms.
  • 200ms – 1 sekund är acceptabelt, men med utrymme för förbättring.
  • Allt äver 1 sekund är ett problem och bör åtgärdas för att inte förlora besökare eller potentiella kunder.

Mät din servers responstid här

Se gärna över din hosting om din nuvarande lösning inte uppfyller kraven för hastighet. Extra viktigt är det om du har en sajt med mycket trafik eller att den är affärskritisk.

Det finns många bra webbhotell både i Sverige och utomlands. Vi har valt att samarbeta med svenska Admax Hosting, då de erbjuder oss och våra kunder bra och flexibla lösningar till ett sjysst pris. Vill slå ett extra slag för deras fantastiska support. Oavsett utmaningar vi stött på genom åren har de alltid varit snabba att hitta lösningar.

2. Optimera dina bilder

optimera bilder på hemsidan

Att optimera bilder på hemsidan är oftast det enklaste sättet att snabba upp en hemsida.

Vi laddar oftast upp bilder på hemsidan utan att tänka på deras storlek, med resultatet att du får en väldigt tung hemsida som tar lång tid att ladda.

En bild tagen med din mobilkamera kan ligga på mellan 2 till 8 Mb och ha 1500-3000 pixlar, vilket kommer sänka din hemsida.

Genom att optimera dina bilder minskar du den totala storleken på din sida, vilket innebär att din sida laddas snabbare.

Hur optimerar jag bilder innan uppladdning till min hemsida?

Det jag oftast börjar med är att ändra bildformatet från exempelvis jpg och png till WebP. WebP gör bilderna ”lättare” men behåller en hög kvalitet.

Därefter brukar jag också minska ned pixelbredd till maximalt 800px.

Dessa två åtgärder brukar få ned totala tyngden på bilden till under 50kb och många gånger under 20kb.

Det finns bra gratisverktyg online där du kan optimera dina bilder innan du laddar upp dom på hemsidan.

Hur optimerar jag bilder som redan är uppladdade till min hemsida?

För bilder som redan är uppladdade och för framtida bilder finns det flertalet plugins för optimering av bilder.

Det plugin jag tycker är bäst och som jag föredrar är Smush. Den finns i en gratisversion och i en pro-version, med lite fler funktioner.

Smush kan bulk-optimera alla dina bilder, samt kan du ställa in så att den optimerar bilder vid uppladdning.

Bildoptimering kan sänka laddtiden rejält.

3. Cacha din hemsida

cacha din hemsida för snabbare uppladdning av hemsida

Med cachning kommer din webbplats att visa redan genererad data (d.v.s. cachelagrat innehåll) till besökare, istället för att dynamiskt generera data för varje besök. Detta snabbar upp sidleverans och minskar server/back-end-tid, vilket förbättrar TTFB och andra prestandamått.

Det finns flertalet plugins som hjälper dig med detta. Här är några gratisverktyg vi rekommenderar:

  • LiteSpeed Cache – Min personliga favorit som verkligen snabbar upp hemsidan. Fungerar allra bäst på LiteSpeed servrar som flera hostingbolag har.
  • WP Fastest Cache – En annan favorit med mängder av funktionalitet förutom att cacha sidan.

4. Använd ett snabbt och välkodat tema

Välj rätt tema till din hemsida

För att optimera din laddningstid måste du noggrant välja ditt WordPress-tema. Välj ett tema som kodats enligt senaste WordPress-kodningsstandard, med responsiv design, är lätt och SEO-vänligt.

Tyvärr är flera av de mest populära teman så som Divi och Avada ganska tunga och innehåller mycket kod och skript, som gör hemsidan lite seg.

Det temat vi använder som grund för de flesta av våra projekt, inklusive denna sida är GeneratePress.

GeneratePress - bästa temat för WordPress

Den är välkodad och snabb. Den är också otroligt lätt. Standardinstallationen av temat är mindre än 30kb. GeneratePress använder vanilla JavaScript och är kompatibel med de flesta WordPress-plugins.

GeneratePress finns i en gratisversion och en premiumversion. Jag rekommenderar absolut premiumversionen som kostar ca $60/år.

Vilken sidbyggare ska jag använda till mitt tema?

Vissa teman har sin egna sidbyggare, men det finns också många populära sidbyggare som är kompatibla med nästan alla teman:

  • WPBakery Page Builder.
  • Visual Composer Website Builder.
  • Elementor.
  • Beaver Builder.
  • Divi Builder.

Jag har använt dom alla och design- och funktionsmöjligheterna är fantastiska, men jag upplever att de i de flesta fall slöar ned sidorna. Hastigheten går självklart att optimera men inte till den grad så att jag känner mig riktigt nöjd.

Till de flesta sajter använder vi idag WordPress egna sidbyggare/editor Gutenberg med både snygga och riktigt snabba sidor som resultat.

TIPS
Kombinationen GeneratePress och Gutenberg är enligt mig ett vinnande koncept, om du vill skapa snygga och riktigt snabba hemsidor.

5. Optimera din WordPress-databas

optimera din WordPress databas

Din WordPress-databas lagrar allt innehåll på din webbplats. Detta inkluderar blogginlägg, sidor, kommentarer och anpassade inläggstyper som länkar, formulärposter och portföljobjekt. Den lagrar också dina webbplatsinställningar, temainställningar och plugininställningar.

Om du uppdaterar din webbplats regelbundet kommer din databas att växa sig större med tiden. En stor databas kan i hög grad påverka prestandan på din webbplats eftersom det tar längre tid för din server att hämta information från databastabeller. Det är därför databasoptimering är så viktigt.

Är du riktigt duktig så kan du manuellt optimera din databas, men vill du lösa det enkelt och snabbt så finns det bra plugins som löser en optimering på några få klick.

6. Använd CDN för en snabbare hemsida för alla

Använd CDN - Content Delivery Network

Säg att ditt webbhotell ligger i Stockholm, men besökaren befinner sig i London. Det innebär att datan ska föras mellan Stockholm och London, vilket tar längre tid än om besökaren befinner sig i exempelvis Västerås.

För att korta ned på laddningstiden använder man sig av CDN som står för Content Delivery Network. CDN är speglingar av din hemsida som placeras på servrar runt om i världen.

Oavsett var din besökare befinner sig så hämtas din hemsida från närmaste server, vilket kan korta ned laddningstider väsentligt.

Det här tipset är framför allt viktigt om du har besökare till din hemsida från andra länder.

cdn

Man kan också välja att leverera delar av sin sajt via CDN. Har du exempelvis mycket bilder på din hemsida så kan det vara en fördel att serva dessa via blixtsnabba servrar på en CDN.

Din egna server får lite mindre arbetsbelastning, då delar av resurserna servas från annat håll.

Här är några exempel på CDN-leverantörer:

7. Minimera antalet plugins på din WordPress hemsida

Rätt plugins för en snabbare WordPress hemsida

Att använda tillägg/plugins för att få till olika funktionalitet på din hemsida är smidigt, men kan också tynga ned din sajt, då alla plugins lägger till kod och kräver fler serveranrop.

Gå igenom dina plugins och se över vilka du verkligen behöver och vilka du klarar dig utan.

Att inaktivera plugins minskar dina sidförfrågningar och den totala sidstorleken. Det är ofta ett av de bästa sätten att förbättra prestandan på din WordPress-webbplats.

Det är också bra att ta bort inaktiverade plugins då de kan lämna kvar information i databasen.

Viktigt! Håll dina aktiva plugins uppdaterade. Det är viktigt för din hemsidas säkerhet.

8. Minimera antalet externa tjänster för en snabbare WordPress

Håll nere på antalet externa tjänster

På våra hemsidor vill vi gärna ha snygga typsnitt från Google, visa upp våra Facebook- och Instagramflöden, video från YouTube, vi vill mäta trafiken med Google Analytics, stoppa spam med Google ReCaptcha osv…

Det man bör tänka på är att alla dessa tredjepartstjänster behöver hämta information externt och lägger till tid för uppladdningen av din hemsida. Det är inte ovanligt att externa tjänster lägger på 0,5 till 1 sekund på laddningstiden och frågan är om det är värt det i förlorade besök.

Kod från tredjeparttjänster kan försämra uppladdningstiden betydligt, så försök hålla ned på antalet externa tjänster och om möjligt ladda koden efter att din hemsida lästs in.

EXEMPEL
Jag vill ju gärna att läsarna ska dela detta inlägget, så längst ned har jag lagt upp delningsknappar. Dessa knappar läses in från en extern tjänst. Baksidan med detta är att det adderar en tiondels sekund till laddningstiden. Men om du delar inlägget så är det ju värt det... eller hur?

9. Komprimera & läs in HTML, CSS och Javascript på rätt sätt

Komprimera html, css, js

En hemsida i WordPress består av en mängd kod i HTML, CSS och JS. All denna kod lagras i filer och ju mer innehåll, funktionalitet och designelement du har på din hemsida, desto fler filer. Alla filer hämtas från servern så att hemsidan kan presenteras på rätt sätt.

Fler filer ökar storleken på din sida och antalet serveranrop för att läsa in hemsidan ökar och detta i sin tur ökar laddningstiden för din hemsida.

Vad är html, css, js

Vad kan man göra för att minska storleken på filerna och antalet anrop för att få ned laddningstiden?

  1. Komprimera all kod
  2. Välj vilka skript som ska läsas in
  3. Läs in skript i rätt ordning

GZIP komprimering

GZIP tar kortfattat bort onödig kod som inte behövs för att servern ska läsa in hemsidan korrekt. Det låter dig minska storleken på webbplatsens HTML-sidor, stilmallar och skript med 50-80%.

Snabbare hemsida med GZIP komprimering
Med GZIP komprimerade vi våra filer med 82.26%

Det här är en komprimering som görs på servernivå och bör idag vara standard på alla webbhotell. Kontakta ditt webbhotell för att aktivera GZIP på ditt konto om det inte är aktivt idag.

Testa om din hemsida och din server har GZIP aktiverat

Vilka filer ska läsas in?

I detta segment ska vi titta på CSS och Javascript (JS).

  • CSS-filer styr design, hur din sida ser ut.
  • JS-filer styr funktionalitet på din sida.

För att sidan ska presenteras på rätt sätt behöver båda typerna av kod läsas in.

När du lägger till plugins till din hemsida, adderar du även filer och skript som läses in på alla hemsidans sidor.

Ju fler plugins du har, desto fler skript har du – vilket påverkar din hemsidas prestanda.

Tänk på att varje gång en besökare laddar upp din sida, laddas även alla skript, vare sig de behövs eller ej på just den landningsidan.

För att förbättra prestandan på din hemsida kan du istället välja att bara läsa in de skript som faktiskt behövs på de olika sidorna av din hemsida.

Exempelvis behöver inte filer för ett kontaktformulär läsas in på startsidan om du inte har ett kontaktformulär där.

Asset Cleanup är ett superbt plugin som hjälper dig hitta och ta bort onödiga skript och serveranrop på specifika sidor så att sidan kan ladda snabbare.

Läs in skript i rätt ordning

När din hemsida laddas, läses alla resurser (kod) i en följd, i ett slags kösystem. Resurserna läses in i antingen huvudet (header) eller foten (footer) av hemsidan.

Det som läses in i header är det som kommer upp och visas för besökaren först. Footern läses in efter att header är färdig.

Normalt är att all kod är placerad i header. Det här gör att vissa filer som grafiska element och text inte blir synlig för besökaren förrän andra filer som inte är nödvändiga i ett första steg laddas upp.

Det vi vill är att få bort resurser som blockerar inläsningen av hemsidan.

Generellt används denna regel:

  • CSS läses in först. Placera i header.
  • JS läses in sist. Placera i footer.

10. Uppdatera till senaste PHP-versionen

Uppdatera php

PHP är skript- och programmeringsspråket som används av WordPress. PHP uppdateras och görs effektivare och snabbare med jämna mellanrum. Senaste versionen nu är 8.0 (januari 2022).

Aktuell PHP-version för din hemsida kan du se i din WordPress-adminpanel, under Verktyg. Där hittar du Hälsokontroll för webbplatser. Välj fliken Info och därefter Server. Där hittar du din aktuella PHP-version.

Hur påverkas hastigheten på hemsidan av en uppdatering av PHP?

Låt oss säga så här; det har en positiv inverkan. Skillnaden mellan exempelvis PHP 7.4 och PHP 8.3 kan vara 50% eller mer i hastighet, så se till att ha senaste versionen av PHP installerad.

Detta kan ditt webbhotell hjälpa dig med.

Observera att det inte alltid är möjligt att uppdatera till senaste versionen då din hemsida kan krascha.

Exempel på anledningar till att hemsidan kraschar vid uppdatering av PHP:

  • Föråldrat eller ej uppdaterat tema
  • Föråldrade eller ej uppdaterade plugins
  • Tema eller plugins ej har stöd för senaste PHP-versionen.

Core Web Vitals

När du hastighetsoptimerar din hemsida kommer du stöta på Core Web Vitals i de olika testerna du gör för att mäta hemsidans prestanda.

Core Web Vitals är en av Googles senaste rankingfaktorer och syftar till att förbättra användarupplevelsen för besökare av dina webbsidor. Mycket av det du lärt dig i denna guide kan även tillämpas när du jobbar med Core Web Vitals, men det finns en del specifika detaljer att tänka på.

För att göra det enklare att förstå har vi satt ihop en Guide för hur du optimerar Core Web Vitals.


Snabb sammanfattning

Att optimera hastigheten på din WordPress hemsida är av yttersta vikt för att ge en bra användarupplevelse och för att ranka väl på Google. För en e-handlare kan det vara skillnaden mellan framgång och misslyckande.

Börja med att rätta till de saker som ger störst tidsvinst först. När det är klart kan du gå ned på detaljnivå och jaga millisekunder.

Lycka till med att skapa en snabbare hemsida!

Websolution Hero

Vill du ha hjälp med att få fart på din WordPress hemsida?

Vi hjälper dig hastighetsoptimera din sajt och lösa knutarna som gör att din hemsida laddar slött.
Endast från 2490kr/tillfälle.

Knappen leder till vår kontaktsida. Skriv till oss eller ring oss så pratar vi vidare om hur du kan få en snabbare och mer användarvänlig WordPress hemsida.


Timi Lindeman

70-talist som överlevde tiden före mobiltelefoner och internet och som sedan 2010 jobbat med webbutveckling, SEO och digital marknadsföring. Offline en storslukare av fotboll, musik och böcker.